was successfully added to your cart.
Zdrowy tryb życia

5 porcji zdrowia w praktyce dla aktywnych fizycznie

By 13 kwietnia 2017 No Comments

Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego trybu życia. To właśnie w jedzeniu dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Prowadzona jest ogólnopolska kampania “5 porcji warzyw, owoców lub soku”, mająca na celu uświadomienie, jak ważne jest zdrowe żywienie. Jak powinna wyglądać ta dieta w przypadku osób aktywnych fizycznie?

Dlaczego spożywanie warzyw i owoców jest takie ważne?

Warzywa i owoce w codziennej diecie zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby oczu, serca, układu pokarmowego oraz udaru mózgu. Obniżają one także ciśnienie tętnicze krwi. Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają także przedwczesnemu procesowi starzenia, a błonnik reguluje rytm wypróżnień i usuwa toksyny z organizmu. Warzywa i owoce w większości składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne, co sprawia, że można utrzymać prawidłową masę ciała.

Produkty, które dodadzą energii

Osoby aktywne fizycznie zużywają więcej energii, nie mogą zatem dostarczać organizmowi pustych kalorii. Potrzebują przede wszystkim dużo węglowodanów złożonych, zawartych na przykład w produktach wieloziarnistych, makaronach, większości warzyw i w niektórych owocach, na przykład jabłkach, brzoskwiniach, śliwkach. Sportowcom zaleca się także jedzenie bananów, bogatych w cukry proste, które organizm z łatwością może zamienić na energię. Owoce te szybko uzupełniają minerały, które zostały utracone w wyniku wysiłku fizycznego czy stresu. Dobrze jest także spożywać rośliny strączkowe, ponieważ są one bogate w witaminę B, żelazo i potas. Z kolei awokado ma w swoim składzie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, potas a także witaminy A, B, C i E. Taka mieszanka sprawia, że owoc ten obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Jak dostarczyć organizmowi 5 porcji zdrowia w ciągu dnia?

porcja-zdrowia5 porcji zdrowia to optymalna liczba pozwalająca na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna dawka powinna ważyć około 80-100 gramów. Nie oznacza to zatem, że musimy jeść pięć razy dziennie. Szklanka wiśni, mali, papryki, kukurydzy, porzeczek czy groszku to aż dwie porcje! Dzienne zapotrzebowanie organizmu zapewni także sałatka z trzech pomidorów, cebuli i ogórka. Porcję zdrowia można dostarczyć nawet podczas krótkiej przerwy w pracy, wystarczy zjeść gruszkę lub jabłko. Oczywiście można także pić owocowe lub warzywne soki, najlepiej te przygotowane samodzielnie. 200 ml takiego soku to jedna porcja zdrowia.

Aktywny tryb życia wiąże się z szybszą przemianą materii, a co za tym idzie, większym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze. Należy pamiętać, aby dostarczać organizmowi jak największej ilości warzyw i owoców, które są źródłem witamin, siły i energii.

Facebook

*/?>
Zamów bon