Aby długo cieszyć się dobrym zdrowiem powinniśmy uprawiać aktywność fizyczną i dbać o pełnowartościową i zrównoważoną dietę, która uwzględnia wszystkie składniki odżywcze. Jednak większość osób, szczególnie tych dbających o linię, całkowicie eliminuje ze swojej diety tłuszcze. Uważają je za główny czynnik powodujący nadwagę i choroby takie jak miażdżyca czy cukrzyca. Ryzyko wystąpienia u nas tych dolegliwości zwiększa się, gdy spożywamy zbyt dużo tłuszczów nasyconych. Inaczej dzieje się w przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). To właśnie one są koniecznym elementem odżywiania i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Głównym źródłem kwasów omega-3 są oczywiście ryby morskie. Paradoksalnie, czym są one bardziej tłuste tym stają się zdrowsze. Dorosły człowiek powinien spożywać około 70 dag ryb tygodniowo. Najlepsze są te żyjące w zimnych wodach, takie jak makrele, łososie, dorsze, sardynki, śledzie i tuńczyki. Drogocenne tłuszcze znajdują się również w owocach morza, olejach roślinnych (m. in. lnianym i z pestek dyni), orzechach oraz niektórych zielonych warzywach liściastych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być uwzględnione w naszej diecie już od najmłodszych lat. Dzieci spożywające ryby są mniej podatne na astmę i różnego rodzaju alergie. Rzadziej występują u nich wady wzroku, a kości są mocniejsze. Badania wykazały, że nienasycone kwasy tłuszczowe minimalizują też ryzyko zachorowań na ADHD. O dostarczaniu NNKT do organizmu powinny dbać już kobiety w ciąży. Dzięki temu ich dzieci przychodzą na świat lepiej rozwinięte i większe. Nie mają problemu ze sprawnością ruchową i lepiej się rozwijają.
Jednak spożywanie kwasów omega-3 jest ważne nie tylko w okresie dzieciństwa, ale przez całe życie. Jedzenie posiłku rybnego tylko raz w tygodniu o 50% zmniejsza ryzyko zawału serca i innych chorób układu krążenia. Dzięki zdolności obniżania złego cholesterolu i podwyższania poziomu dobrego przeciwdziałają również rozwojowi miażdżycy. Niezwykle istotne jest odpowiednie zestawienie kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy omega-6 łatwiej znaleźć w produktach żywnościowych – są zawarte m.in. w olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia czy w pełnoziarnistym pieczywie. Omega-3 występują tylko w rybach i owocach można oraz oleju lnianym. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinien wynosić ok. 2-5:1. By zachować tak zdrową proporcję, powinniśmy spożywać ryby i owoce morza 2-3 razy w tygodniu lub codziennie wypijać łyżkę oleju lnianego.
NNKT mają zbawienny wpływ na nasze kości. Regularne dostarczanie ich do organizmu chroni przed zapaleniem stawów, chorobami reumatycznymi i jest niezbędne w leczeniu osteoporozy. Jedzenie dużej ilości ryb w starszym wieku pozwoli nam nie tylko cieszyć się dobrą kondycją fizyczną, ale również umysłową. Osoby spożywające regularnie kwasy omega-3 rzadziej chorują na Alzheimera i demencję.