Amator, jak i profesjonalny sportowiec, może w którymś momencie życia borykać się z problemem nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jej obfitość prowadzi do kompleksów na punkcie własnego wyglądu, a także do poważnych problemów zdrowotnych.
Wielu osobom wydaje się, że aby schudnąć wystarczy mało jeść. Nie jest to metoda nieskuteczna, ponieważ kiedy ktoś spożywa zbyt mało kalorii, prędzej czy później straci na wadze, ale istnieją zdrowsze sposoby zrzucenia zbędnych kilogramów. Głód osłabia organizm i często prowadzi do spadku aktywności fizycznej, a bez niej przecież żadna dieta nie będzie w pełni skuteczna! Znacznie lepsze jest wprowadzenie do jadłospisu produktów, które są pełnowartościowe, a przy tym mają działanie przyspieszające metabolizm.
Każdy dietetyk chętnie przedstawi całą listę napojów, przekąsek oraz pełnych dań, dzięki którym można przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. Prawdopodobnie zależnie od specjalisty, będzie się ona nieco różnić. Na szczęście, istnieją produkty co do których panuje zgodność.
Migdały oraz orzechy
Stanowią świetną przekąskę między posiłkami oraz mogą z powodzeniem spełniać rolę deseru. Duża zawartość błonnika powoduje, że nawet po spożyciu małej ilości człowiek czuje się syty. Zapobiega to kolejnym atakom głodu.
Cynamon
Jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych regulatorów cukru we krwi. Zmniejsza apetyt na słodycze, szczególnie, jeśli zastępuje cukier w kawie lub herbacie. Ponadto, do jego przydatnych właściwości należy obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie.
Ocet jabłkowy
Używa się go jako dodatku do dań, takich jak mięsa i sałatki. Stosowany w niewielkiej ilości, pomaga pozbyć się nadmiaru wody (nie należy przesadzić, żeby nie dopuścić do odwodnienia). W dłuższej perspektywie, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, co znacząco przyspiesza trawienie.
Grejpfrut
To przykład owocu, który może mieć zbawienny wpływ na odchudzanie. Jest bogaty w błonnik, co obniża apetyt i ma bardzo mało kalorii w stosunku do masy. Nie można na nim oprzeć zbilansowanej diety, ale zjedzenie go od czasu do czasu daje poczucie nasycenia bez obaw, że przesadza się z ilością posiłków.
Spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej powinno być istotne nie tylko dla tych, którym zależy na atrakcyjnej, szczupłej sylwetce. Przede wszystkim, dzięki temu zmniejszamy prawdopodobieństwo miażdżycy, chorób nowotworowych, cukrzycy oraz problemów z układem kostno-stawowym.