was successfully added to your cart.
Zdrowy tryb życia

Słodycze w diecie sportowca

By 18 sierpnia 2014 No Comments

W życiu każdego sportowca, oprócz regularnych treningów, dużą rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Jej skład zależy od wielu czynników m. in. płci, wieku, wagi sportowca, uprawianego sportu czy poziomu zaawansowania treningu. Jednym z dwóch podstawowych elementów diety osób aktywnych fizycznych, oprócz białka, są węglowodany.

Miód zamiast słodyczyWspomniany składnik diety to przede wszystkim podstawowe źródło energii. Dlatego też w codziennej diecie sportowca węglowodany powinny stanowić 5-7g na każdy kilogram ciała. Proporcje te zwiększa się w okresie przygotowującym do startu (zwanym doładowaniem węglowodanami, czyli z ang. carb-loading) do 8-10g.

Często słyszy się, że słodycze to najlepsze źródło węglowodanów. Jednak warto pamiętać, że poza niezbędnymi w diecie sportowca składnikami, zawierają one również wiele sztucznych barwników, konserwantów, a także tłuszcz i cukier. Te dodatkowe elementy słodkich przekąsek nie zawierają żadnej wartości odżywczej, a jedynie zakwaszają organizm oraz odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, co może powodować większe zmęczenie organizmu podczas treningów.

Nie jest powiedziane, że osoby aktywne muszą całkowicie wyeliminować słodkie smakołyki ze swojej diety. Kupne, niezdrowe i pełne chemicznych ulepszaczy słodycze można zastąpić domowymi wyrobami. Dobrze, gdy domowe słodycze zawierają drożdże, pełnoziarnistą mąkę oraz słodzone są miodem zamiast cukrem.

Gdy sportowca najdzie ochota na słodycze, powinien on wówczas sięgnąć na przykład po suszone owoce czy bakalie, które dodatkowo stanowią doskonałe źródło błonnika. Jeśli jednak trudno oprzeć się czekoladowej pokusie, należy wówczas zwrócić uwagę na skład spożywanej przekąski, w którym proporcja skrobi do wszystkich węglowodanów nie powinna przekraczać 64 %, a sacharozy 34 %. Jeśli jednak chce się zachować dobrą formę, lepiej jest unikać czekoladowych przekąsek i zastępować je naturalnymi słodkościami. Tych jednak również nie należy spożywać w nadmiarze.

Suszone owocePodstawowymi i wartościowymi źródłami węglowodanów w każdej diecie są przede wszystkim produkty zbożowe, czyli makaron, ryż, kasza, produkty mączne, pełnoziarniste pieczywo oraz ziemniaki. Innym źródłem węglowodanów prostych są owoce, które stanowią najlepsze i najzdrowsze zamienniki słodyczy.

W każdej diecie, a szczególnie sportowców, najważniejsze jest jej konsekwentne przestrzeganie oraz regulowanie odstępstw od niej – ma to ogromny wpływ na jakość i efekty treningów. W celu ustalenia odpowiedniego dla danego sportowca jadłospisu najlepiej jest skonsultować się z dietetykiem.

Facebook

*/?>
Zamów bon